Executieve functies zijn de processen in je hersenen die nodig zijn bij het organiseren van doelgericht gedrag in nieuwe situaties. De naam executieve functies komt uit het Engels ‘to execute’ en betekent ‘uitvoerend’. We kunnen dus ook wel zeggen dan executieve functies, uitvoerende functies zijn. Executieve functies heb je in alledaagse situaties nodig. Bij kinderen met leer- en gedragsproblemen zijn de executieve functies vaak minder goed ontwikkeld. Zij vinden het bijvoorbeeld lastig prikkels te onderdrukken en houden zich daardoor niet aan de regels. Ook kunnen zwakke executieve functies leiden tot zwakke schoolprestaties. Uit onderzoek blijkt dat executieve functies een goede voorspeller zijn voor schoolsucces, zelfs meer dan intelligentie.

Soms blijkt tijdens een afgenomen psychodiagnostisch onderzoek dat er sprake is van problemen in de executieve functies. Door middel van specifieke begeleiding kunnen de executieve functies getraind worden. In de praktijk Groeien in Vertrouwen maken we hiervoor gebruiken van:

Beter bij de Les

Beter bij de Les is een effectieve individuele training die door de Bascule ontwikkeld is voor kinderen met zwakke executieve functies in de basisschoolleeftijd. Door de training ‘Beter bij de Les’ krijgen kinderen op school meer inzicht in hun leergedrag en werkhouding. Het kind wordt getraind om naar het eigen functioneren te kijken, zodat het zichzelf uiteindelijk zoveel mogelijk zelfstandig kan bijsturen. De training is opgebouwd uit 25 sessies van 60 minuten per keer. De leerling krijgt wekelijks één of meerdere sessies (afhankelijk van de mogelijkheden en de problematiek), waarin de executieve vaardigheden gestructureerd worden geoefend. Om de training zo effectief mogelijk in te zetten en een goede transfer te maken naar de klassensituatie, worden ouders en leerkrachten nauw betrokken bij de training. Op deze manier wordt de leerling zowel thuis als op school ondersteund bij het aanleren en toepassen van de executieve vaardigheden. Dit wordt gedaan door na elke sessie feedback te geven over het geleerde en aanwijzingen te geven voor toepassing in de klas.